دکتر حسن زندی - dr hassan zandi

رادیوتراپی چیست و چگونه کار می کند؟ چرا برای درمان سرطان رادیوتراپی تجویز می شود؟ انواع مختلف قدیمی و جدیدی که توسط متخصص رادیوتراپیست انجام می شود کدامند؟

رادیوتراپی و هدف انجام آن؟ انواع رادیوتراپی - دکتر حسن زندی

رادیوتراپی یا (پرتودرمانی) (اشعه ایکس، تله گاما درمانی، الکترون درمانی، نوترون درمانی و غیره) استفاده از نوع خاصی از انرژی تابش الکترومغناطیسی یا پرتوهای ذرات اولیه هسته ای است که می تواند سلول های تومور را بکشد یا رشد و تقسیم آنها را مهار کند. برخی از سلول‌های سالمی که وارد ناحیه تشعشع می‌شوند نیز ممکن است دچار آسیب شوند، اما بیشتر آنها قادر به بهبودی هستند.

سلول های تومور سریعتر از سلول های سالم اطراف تقسیم میشوند. بنابراین، تشعشعات آنها را تحت تأثیر قرار میدهد. این تفاوت ها هستند که اثربخشی رادیوتراپی برای سرطان را تعیین میکنند.

رادیوتراپی روشی برای درمان با استفاده از پرتوهای یونیزان است. پرتودرمانی برای تومورهای بدخیم و همچنین برای برخی تومورهای خوش خیم و بیماری های غیر سرطانی استفاده میشود.

پاسخ بدن به رادیوتراپی از فردی به‌فرد دیگر متفاوت است. با این حال، هر صورت، روند پرتودرمانی بار فیزیکی قابل توجهی برای بدن است. بنابراین، درطول درمان، باید برخی نکات را دنبال کنید:

  • در رادیوتراپی سعی کنید خوب غذا بخورید و یک رژیم غذایی صحیح داشته باشید. همراه با غذا، مصرف حداکثر 3 لیتر مایع در روز (آب میوه، آب معدنی، چای با لیمو) ضروری است.
  • حداقل برای دوره درمان از عادات بد (سیگار کشیدن، نوشیدن الکل) خودداری کنید.
  • از پوشیدن لباس های تنگ درنواحی باز بدن خودداری کنید. اقلام ساخته شده از پارچه های مصنوعی و پشم بسیار نا مطلوب هستند. ترجیحا لباس های نخی گشاد به‌تن کنید.
  • بخوبی از پوست خود مراقبت کنید. پوست تحت تابش گاهی اوقات برنزه یا تیره بنظر میرسد. پایان درمان، دربرخی موارد، نواحی تحت تابش بدن ممکن است بیش‌از حد مرطوب شوند. این تا حد زیادی به حساسیت فردی شما به تشعشع بستگی دارد. هر تغییری که مشاهده کردید باید پزشک یا پرستار گزارش شود. آنها توصیه های مناسب را ارائه خواهند کرد.
  • بدون مشورت با پزشک از صابون، لوسیون، دئودورانت، پماد، لوازم آرایشی، عطر، پودر تالک یا سایر محصولات مشابه ناحیه درمعرض بدن استفاده نکنید.
  • ناحیه ای از پوست را که تحت تاثیر رادیوتراپی است را مالش یا خراش ندهید. اجسام گرم یا سرد را روی آن قرار ندهید.
  • هنگام بیرون رفتن از پوست در برابر نور خورشید از خود با لباس، کلاه محافظت نمایید و سعی کنید زیاد در فضای باز نباشید.

رادیوتراپی

چرا برای درمان سرطان از رادیوتراپی استفاده می شود؟

چندین گزینه برای استفاده از رادیوتراپی در درمان سرطان وجود دارد، ازجمله:

  • درمان نئوادجوانت قبل جراحی، برای کاهش حجم تومور؛
  • درمان کمکی بعد جراحی، برای توقف رشد سلول هایی که ممکن است دربدن باقی مانده باشند.
  • اشعه در زمان جراحی، بطوری که اشعه ها مستقیماً روی تومور تابیده میشوند. این رویکرد امکان رساندن دوز افزایش یافته تابش به ناحیه تومور را با حداقل آسیب به بافت های سالم مجاور فراهم میکند.
  • برخی موارد رادیو تراپی بعنوان تنها درمان استفاده میشود. اما اغلب با روش های دیگری مانند جراحی، شیمی درمانی و ایمونوتراپی ترکیب میشود.
  • برای سرطان پیشرفته، پرتودرمانی تسکین دهنده برای تسکین علائم و بهبود کیفیت زندگی فرد انجام میشود.
  • پرتودرمانی ممکن است در ترکیب با سایر درمان‌ها قبل، درطول یا بعد درمان برای افزایش اثر درمان استفاده شود. اینکه این روش درچه مرحله ای انجام میشود بستگی به هدف اجرای آن و نوع سرطان دارد.

عملکرد رادیوتراپی به چه شکل است؟

رادیوتراپی از ذرات یا پرتوهای پرانرژی مانند اشعه ایکس، پرتوهای گاما، پرتوهای الکترونی یا پروتون استفاده میکند. در دوزهای بالا، تابش بهDNA سلول های بدخیم آسیب می رساند که منجر به مرگ یا کندی رشد آنها میشود.

رادیوتراپی اولین بار سلول های سرطانی را ازبین نمیبرد. ممکن است هفته ها طول بکشد تا به سلول آسیب برساند تا آن را بکشد. پس از اتمام رادیوتراپی، برای مدت معینی، سلول ها به مرگ خود ادامه میدهند. این روند میتواند از چند هفته تا چند ماه طول بکشد.

عملکرد رادیوتراپی به چه شکل است؟

تفاوت رادیوتراپی و رادیوسرجری در چیست؟

اصل هر دوی این روش ها متعلق بروش های تابش از راه دور هستند. پرتودرمانی (رادیوتراپی) عمدتاً در جلسات متعدد (به اصطلاح فراکشن) طی چند هفته انجام میشود. رادیوسرجری دریک کسری انجام میشود. پرتودرمانی از تثبیت ماسک بیمار با مواد ترموپلاستیک استفاده میکند، درحالی که رادیوسرجری از تثبیت سفت و سخت با یک قاب استریوتاکسیک استفاده میکند.

رادیوتراپی تابش هر دو مورد بر روی شتاب دهنده های خطی انجام میشود. درمراکز هسته ای ، رادیوسرجری بر روی یک واحد تخصصی انجام میشود یک شتاب دهنده خطی مجهز به یک کولیماتور میکروچند برگ داخلی. این امکان تابش با دقت بالا به اهداف کوچک با شکل پیچیده واقع در نزدیکی ساختارهای داخل جمجمه حساس به پرتو را میدهد. آماده سازی قبل تابش بلافاصله قبل تابش انجام میشود.

رادیوتراپی بر روی یک شتاب دهنده قوی تر انجام میشود، که امکان تابش اهداف بزرگتر را که هم در بدن بیمار و هم داخل جمجمه قرار دارند، میدهد. این شتاب دهنده دارای یک کولیماتور چند برگی بزرگ است که امکان تابش دقیق اهدافی با شکل پیچیده را نیز فراهم میکند، نسبتاً بزرگتر از جراحی رادیویی است.

تفاوت شیمی درمانی و رادیوتراپی

هدف شیمی درمانی و رادیوتراپی، اختلال درDNA سلول های سرطانی است که منجر به توقف تولید مثل آنها و ازبین رفتن تومور سرطانی میشود. اگرچه ماهیت این روش ها یکسان است، اما موقعیت های مختلف مورد استفاده قرار میگیرند.

  • شیمی درمانی زمانی استفاده می شود که تومور در سراسر بدن پخش شده باشد. این دارو یا مستقیماً در خون تزریق میشود یا بصورت قرص مصرف میشود.
  • رادیوتراپی برای درمان بیشتر تومور بصورت موضعی استفاده میشود.

بعنوان مثال، رادیوتراپی برای درمان سرطان پروستات در مراحل اولیه، ممکن است فقط  رادیوتراپی استفاده شود. و درمان لوسمی اغلب فقط شیمی درمانی تنها راه درمان باشد. با این حال، شرایطی وجود دارد که این دو روش با هم استفاده می‌شوند و ایمونوتراپی و جراحی و سایر درمان‌های سرطان نیز می توانند برای درمان بهتر به‌آن ها اضافه شوند.

تفاوت شیمی درمانی و رادیوتراپی

انواع رادیوتراپی

انتخاب نوع رادیوتراپی برای سرطان به عوامل زیادی بستگی دارد، ازجمله :

  • نوع نئوپلاسم بدخیم
  • اندازه تومور، محل آن در بدن
  • چقدر تومور بافت های سالمی که به اثرات پرتو حساس هستند نزدیک است.
  • سلامت عمومی بدن
  • آیا بیمار قبلاً با روش های دیگری درمان شده است.
  • سن و عوامل دیگر

سه نوع رادیوتراپی وجود دارد:

بیشتر موارد این روش به‌عنوان روش محلی استفاده می شود این بدان معنی است که پرتو به‌محل تومور هدایت می شود. در رادیوتراپی درمان ‌ها بگونه‌ ای برنامه‌ ریزی می‌شوند که آسیب سلول‌ های سرطانی رخ دهد، با حداقل تأثیر بر سلول‌ های سالم در داخل بدن میتواند بصورت داخلی و یا خارجی انجام شود.

تابش خارجی رادیوتراپی با استفاده از تجهیزات ویژه ای انجام میشود که پرتوهای پرانرژی را از خارج بدن به داخل تومور هدایت میکند. این روش رایج ترین است و برای بسیاری از انواع سرطان انجام میشود.

انواع رادیوتراپی

رادیوتراپی خارجی

رادیوتراپی منسجم سه بعدی خارجی با استفاده تصاویر PET، MRI یا CT، یک تصویر سه بعدی دقیق از تومور ایجاد میشود. این رویکرد به متخصصان درمانی اجازه می دهد تا هدفمند ترین روش رادیوتراپی را انتخاب کنند.

با کمک رادیوتراپی چنین مدل ‌سازی، روشی ایجاد می شود که اجازه می ‌دهد پرتوها درکل حجم تومور از جهات مختلف ارسال شوند. این رویکرد استفاده ایمن ‌تر از دوزهای بالای تابش را با حداقل آسیب به‌بافت سالم در ناحیه پرتو فراهم میکند.

پرتودرمانی مدوله شده با شدت (IMRT) یک نوع درمان منسجم است که شدت هر پرتو را تغییر میدهد. این امر گزینش پذیری تأثیر را بر روی بافت های سالم مجاور تضمین میکند و تأثیر بر آنها را به حداقل میرساند.

رادیوتراپی هدایت شده با تصویر (IGRT) نوعی IMRT است که از مدل سازی حجمی نه تنها درحین آماده سازی روش بلکه درطول درمان نیز استفاده می کند. که به‌شما امکان میدهد تغییرات در اندازه و محل تومور را تشخیص دهید و درصورت لزوم دوز و محل بیمار را درطول درمان تنظیم کنید.

رادیوتراپی روشی مبتنی بر استفاده از پروتون های پر انرژی یا کم انرژی است. پرتوهای پروتون به محل محلی سازی تومور فرستاده میشود، درحالی که ذرات درناحیه تومور متوقف میشوند، انرژی آزاد میشود که بر سلول های تومور تأثیر منفی می گذارد. این روش برای انواع خاصی از سرطان استفاده میشود. به‌عنوان مثال، سرطان های مغز، نخاع و تومورهایی که در سر و گردن ایجاد میشوند.

رادیوتراپی استریوتاکتیک

این رویکرد رادیوتراپی از پرتوهای متمرکز و پرانرژی برای درمان تومورهای کوچک با حاشیه های کاملاً مشخص در مغز، سیستم عصبی مرکزی و سایر اندام ها استفاده میکند. اغلب مواردی استفاده میشود که بدلیل سن، مشکلات سلامتی یا محل تومور امکان جراحی وجود ندارد. درمان استریوتاکسی، مهم است که بدن درطول کل عمل به وضوح ثابت شود.

رادیوتراپی استریوتاکتیک

رادیوتراپی داخلی

رادیوتراپی داخلی با استفاده از یک منبع رادیواکتیو داخلی انجام میشود. داخل بدن (داخل یا نزدیک تومور) قرار میگیرد. این تکنیک به پزشکان اجازه میدهد تا دوزهای بالایی از اشعه را به‌نواحی خاص تری از بدن برسانند. براکی تراپی بیشتر برای درمان سرطان های سر و گردن، سینه، دهانه رحم، پروستات و چشم استفاده میشود.

انواع رادیوتراپی داخلی:

ایمپلنت های دائمی مواد رادیواکتیو کوچک که در ناحیه تومور قرار میگیرند. منبع دریک ماده توخالی یک ایمپلنت دانه ای یا دیسک مانند قرار میگیرد. مقدار زیادی تشعشع در ناحیه ایمپلنت تولید میشود که درنهایت رادیواکتیویته رااز دست میدهد.

ایمپلنت ها برای مدت معینی در بدن – چند دقیقه، چند روز یا برای همیشه دربدن باقی می مانند (رادیواکتیویته ایمپلنت بتدریج ازبین میرود). این نوع برای تومورهایی مانند سرطان پروستات ، رحم و دهانه رحم استفاده میشود.

رادیوتراپی موقت با استفاده از لوله های کوچک، کاتترها یا دستگاه بالون کاتتر اجرا میشود. تابش ازچند دقیقه تا چند روز دربدن باقی میماند.

روش هایی وجود دارد که در آنها رادیوتراپی بصورت سیستمیک اعمال میشود. این مورد ازمواد رادیواکتیو (ید رادیواکتیو یا I-131) استفاده میشود که ازطریق ورید یا بصورت خوراکی به بدن تزریق میشود.

اگرچه تشعشع کل بدن عبور میکند، مواد رادیواکتیو در ناحیه تومور جمع میشوند. بنابراین، تأثیر آن بر بقیه بدن ناچیز است. همچنین روش های سیستمیک شامل روش رادیو ایمونوتراپی می باشد. این نوع رادیوتراپی بیشتر برای درمان انواع خاصی از سرطان تیروئید استفاده میشود.

رادیوتراپی سیستمیک

این یک نوع رادیوتراپی است که درآن یک داروی رادیواکتیو به گردش خون سیستمیک بیمار تزریق میشود و از داخل روی سلول های تومور اثر می گذارد. برای این کار، از ایزوتوپ‌های مواد مختلف استفاده می‌شود که در متابولیسم بافت‌هایی که تومور در آنها ایجاد می‌شود، نقش دارند.

نمونه ‌ای از رادیوتراپی سیستمیک، ید درمانی است که در درمان سرطان تیروئید استفاده میشود.

یکی‌از وظایف اصلی غده تیروئید تولید هورمون های  تیروکسین، تری یدوتیرونین (T3، T4) و تیروکلسی تونین است که متابولیسم را تنظیم میکند، تشکیل بافت استخوان، متابولیسم کلسیم و فسفر شرکت میکند.

تولید این هورمون ها به ید نیاز دارد، بنابراین سلول های تیروئید بطور فعال این عنصر را جذب میکنند. تقریباً تمام یدی که وارد بدن میشود توسط غده تیروئید استفاده میشود. هنگامی که برای درمان سرطان تیروئید استفاده میشود.

داروی حاوی ایزوتوپ رادیواکتیو ید 131 به‌بدن بیمار تزریق میشود.سلول های تومور باقیمانده پس از برداشتن کامل غده تیروئید – چه نواحی میکروسکوپی باشند و چه متاستازهای قبلاً تشکیل شده باشند – درست مانند بافت طبیعی تیروئید، ید را انباشته میکنند. با این روش درمانی، ایزوتوپ ید انباشته میشود که بطور انتخابی و کامل بافت تومور باقی مانده را ازبین میبرد.

رادیوتراپی سیستمیک

 هدف از انجام رادیوتراپی چیست؟

هدف انجام رادیوتراپی، درمان مناسب و کارآمد تومور سرطانی است که  ایمن است و با استفاده از پرتودرمانی و درعین حال برای به حداقل رساندن آسیب به‌بافت‌ های سالم مجاور و اندام‌ های حیاتی است. برای انجام این کار، متخصصان ابتدا باید تومور را بدقت بررسی کنند و با استفاده‌از ابزارهای تصویربرداری تشخیصی و برنامه ریزی، یک طرح درمانی تهیه کنند. سپس با کمک دستگاه رادیوتراپی، تومور را با دوز دقیق محاسبه شده اشعه درمان میکنند.

با افزایش دوز تابش، سلول های سرطانی بیشتری را میتوان ازبین برد، اما خطر آسیب به‌بافت های سالم مجاور نیز افزایش می یابد. یک پزشک متخصص خون و انکولوژی میگوید: بنابراین، اطمینان از تاثیر هدفمند بر تومور و رعایت دقیق دوز پرتو برای ایمنی و اثربخشی رادیوتراپی بسیار مهم است. بسیاری پیشرفت‌ های کنونی مبتنی بر تعدیل و بهبود این دو جزء است.

عوارض رادیوتراپی چیست؟

عوارض جانبی رادیوتراپی اغلب در ناحیه پرتودرمانی مشاهده میشود. پزشک باید به‌شما درمورد عوارض جانبی احتمالی و اینکه درصورت بروز آنها چه کاری انجام دهید نکات مهم را توضیح دهد. شما باید او را از علائم جدیدی که درطول درمان رخ می دهد مطلع کنید. این عوارض ممکن است قرمزی یا لایه ‌برداری پوست، حالت تهوع، سردرد، تب، بیماری‌ های مختلف حمله‌ ای، و ضعف عمومی باشد.

اکثر عوارض جانبی مشاهده شده طول رادیو تراپی، اگرچه این عوارض بطور ذهنی ناخوشایند هستند، اما میتوانند با اقدامات پزشکی و رژیم غذایی مناسب کنترل شوند. معمولاً درعرض چند هفته پس از پایان درمان این عوارض عود میکنند. با این حال، برخی عوارض جانبی ممکن است مدت زیادی طول بکشد. درعین حال، بسیاری از بیماران اصلاً عوارض جانبی ندارند.

طول درمان، پرتودرمانگر بطور منظم اثر درمان را زیر نظر خواهد گرفت. شما ممکن است متوجه هیچ تغییری در پیشرفت تومور نشوید، اما ممکن است متوجه کاهش سردرد، سرگیجه یا علائم دیگر، به‌خصوص پس از پایان رادیو تراپی شوید.

پزشک ممکن است آزمایشاتی را توصیه کند تا مطمئن شود که تابش رادیوتراپی هیچ آسیبی به سلول های طبیعی وارد نکرده است. ممکن است به‌شما توصیه شود که یک آزمایش خون معمولی برای بررسی سطح گلبول های سفید و پلاکت خون خود انجام دهید، که ممکن است درطول پرتو درمانی کاهش یابد.

برای کاهش رادیوتراپی چه کاری میتوان انجام داد؟

پاسخ بدن هر بیمار به رادیوتراپی متفاوت است. به‌همین دلیل است که پزشک هنگام تهیه برنامه رادیو تراپی، ویژگی های بدن شما و ویژگی های بیماری شما را درنظر میگیرد. علاوه بر این، او توصیه هایی درمورد نحوه رفتار شما درخانه با درنظر گرفتن ویژگی های درمان خود به‌منظور کاهش یا جلوگیری از عوارض جانبی ارائه میدهد.

تقریباً همه بیمارانی که برای سرطان تحت رادیوتراپی قرار میگیرند، برای ارتقای درمان موفقیت‌ آمیز و بهبود وضعیت خود، باید حتما ازخود مراقبت کنند. برخی اصول راهنما برای مراقبت های بیشتر و همچنین کاهش عوارض رادیوتراپی دراین بخش آورده شده است:

  •  زمان بیشتری برای استراحت استفاده کنید. شما باید هر چقدر که میخواهید بخوابید. بدن شما انرژی اضافی زیادی را درطول درمان مصرف میکند و ممکن است احساس خستگی بیشتری کنید. گاهی اوقات ضعف عمومی ممکن است تا 4-6 هفته دیگر پس از پایان درمان ادامه یابد.
  • باید خوب غذا بخورید و برای جلوگیری از کاهش وزن باید یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید.
  • پوشیدن لباس های تنگ که دارای یقه یا کمربندهای تنگ در اطراف ناحیه درمان هستند خودداری کنید. بهتر است کت و شلوارهای قدیمی بپوشید که درآن احساس راحتی کنید و اگر با رنگ نشانگر آغشته شدند بتوانید آنها را بشویید یا دور بیندازید.
  • حتماً درمورد تمام داروهایی که مصرف کرده اید به پزشک خود اطلاع دهید. اگر هر دارویی، حتی آسپرین مصرف کرده اید یا مصرف میکنید، پزشک باید قبل شروع درمان ازاین موضوع آگاه باشد.
  • از پزشک، پرتودرمانگر، هر سوالی که به‌شما علاقه دارد بپرسید. فقط او میتواند درمورد پرتودرمانی، عوارض جانبی، مراقبت های خانگی و سایر اقدامات پزشکی توصیه های مناسب را ارائه دهد.

مراقبت های اضافی پوست در ناحیه رادیوتراپی:

  • بدون مشورت با پزشک از هیچ گونه صابون، لوسیون، دئودورانت، دارو، عطر، لوازم آرایشی، پودر یا پودر تالک یا سایر مواد در ناحیه درمان استفاده نکنید.
  • درناحیه تابش، لباس باید از پارچه نخی و گشاد باشد.
  • پوست ناحیه تحت درمان را مالش یا خراش ندهید.
  • از نوار چسب روی ناحیه تابش رادیوتراپی استفاده نکنید. اگر پانسمان لازم باشد، ممکن است از بانداژ یا گاز استریل با منافذ خارج از ناحیه تحت درمان استفاده شود.
  • محل تابش را گرم یا سرد نکنید. حتی آب داغ میتواند به پوست شما آسیب برساند. در ناحیه تحت درمان باید برای حمام کردن و شستن ازآب ولرم رو به خنک استفاده کرد، به‌هیچ عنوان ازآب داغ برای شستشو خود استفاده نکنید.
  • برای اصلاح، اگر این ناحیه در میدان تشعشع است، پس از مشورت با پزشک، بهتر است از تیغ برقی استفاده کنید. از لوسیون های اصلاح یا پاک کننده های مو استفاده نکنید.
  • از پوست خود در برابر نور خورشید محافظت کنید. قبل بیرون رفتن، کلاه و لباس گشاد بپوشید تا نواحی درمعرض پوست را بپوشاند. درمورد استفاده ضد آفتاب با پزشک خود صحبت کنید. گاهی اوقات اگر براحتی آفتاب سوخته میشوید و پوست شما بیش ازحد ظریف است، استفاده ازآنها منطقی است. لازم است حداقل یک سال پس از پایان رادیوتراپی از پوست دربرابر قرار گرفتن بیش ازحد درمعرض نور خورشید محافظت شود.

رادیوتراپی

رژیم غذایی مناسب رادیوتراپی

بطور کلی، تغذیه درطول درمان رادیوتراپی باید نسبت به یک فرد کاملا سالم غنی تر باشد ، با این حال، محدودیت های غذایی نسبتا کمی برای خود این روش درمانی وجود دارد. البته رژیم غذایی با توجه به اینکه چه نوع درمان رادیوتراپی برای آن تجویز می شود، عوارض جانبی آن چقدر است، وضعیت کلی بیمار چگونه است، تعیین میشود. توصیه هایی درمورد تغذیه باید فقط توسط پزشک معالج ارائه شود، با این حال، اصول کلی برای تهیه رژیم غذایی را میتوان متمایز کرد: که شامل سطح عوارض جانبی و تامین مواد لازم بدن است.

رژیم غذایی ایده آل برای کسانی که تحت رادیوتراپی قرار میگیرند حاوی حداکثر پروتئین، عناصر میکرو و ماکرو، ویتامین ها و غیره است. برای حفظ قدرت، مصرف پروتئین کافی بسیار حائز اهمیت است. برای مثال آهن ازشما در برابر کم خونی محافظت میکند که باید حتما درطول درمان طبق نظر پزشک مورد استفاده قرار بگیرد.

علاوه بر این، رژیم غذایی درطول رادیو تراپی باید حاوی منابع ویتامین C باشد، زیرا به جذب آهن در بدن کمک میکند. یک رژیم غذایی متعادل شامل میوه ها، سبزیجات، سبزیجات به‌عنوان منابع ویتامین ها و سایر مواد مفید است.

نوشیدن مقدار کافی مایع 2 تا 3 لیتردر روز با توافق با پزشک مهم است، زیرا به پاکسازی بدن، حذف سموم، سلول های مرده و غیره کمک میکند. ازجمله نوشیدنی های توصیه شده میتوان به چای سبز، نوشیدنی های میوه ای غیر اسیدی، آب میوه های طبیعی اشاره  کرد.

درصورت ازدست دادن اشتها در رادیوتراپی، درصورت عدم وجود محدودیت مناسب، استفاده از سس ها، چاشنی ها به استثنای محرک ها مانند فلفل و گیاهان معطر برای افرادی که مشکل اشتها دارند توصیه میشود. سس ها همچنین خوردن با خشکی شدید دهان یا درد هنگام بلع را آسان تر میکنند. نوشیدنی های ترش مانند توت، زغال اخته، آلبالو می توانند اشتها را افزایش دهند.

مواد غذایی که در دوران رادیوتراپی منع مصرف دارند.

بدون شک مبارزه با سرطان و بطور کلی عبور از رادیوتراپی بطور خاص یک آزمون مهم برای بدن تبدیل میشود و او را ملزم به بسیج همه ذخایر میکند. همین دلیل است که نباید مشکلات غیر ضروری مرتبط با سوء تغذیه برای خود ایجاد کنید.

برای کمک به تمرکز بدن بر روی مهمترین چیز – مقاومت دربرابر بیماری – و بیشتر محدودیت ها با هدف انجام رادیوتراپی است. علاوه بر این، آنها ممکن است با محدودیت های مرتبط با نوع خاصی از سرطان تکمیل شوند.

چه غذاهایی در پرتودرمانی منع مصرف دارند؟ تمامی این موارد بطور سنتی توسط پزشکان با گسترده ترین لیست بیماری های الکل، تند، دودی، غذاهای چرب حذف میشوند. باید درطول رادیوتراپی از قهوه، چای پررنگ و شکلات خودداری کنید.

گاهی اوقات بیماران نسبت به لبنیات واکنش‌های منفی نشان می‌دهند (مخصوصاً اگر ناحیه دستگاه گوارش تحت تابش قرار گرفته باشد)، این صورت باید موقتاً آنها را رها کرد.

درضمن اگر اسهال به یکی‌از عوارض تبدیل شد، بهتر است از خوردن غذاهایی که میتوانند آن را تحریک کنند، یعنی اثر ملین دارند، خودداری کنید. همچنین توصیه میشود ازمواد غذایی که بر غشاهای مخاطی تأثیر منفی میگذارد مانند غذاهای اسیدی، نوشابه های گازدار و غیره حذف شود.

بیشتر موارد، غذای غیرقابل هضم مانند- فیبرهای درشت یا آبگوشت های غنی برای بیماران توصیه نمیشود. همچنین ارزش محدود کردن عواملی که باعث تشکیل بیش ازحد گاز میشود ازجمله حبوبات کمی اذیت کننده است.

اما یکی‌از مهم ترین موارد منع انجام رادیوتراپی روزه داری است. بیمار حتما باید غذا بخورد، زیرا کاهش وزن، ضعف و کاهش قدرت عمومی به‌هیچ وجه به بهبودی کمک نمیکند. به نوبه خود، تغذیه خوب به بدن اجازه میدهد تا سریعتر بهبود یابد و بطور موثرتری دربرابر بیماری مقاومت کند.

 حفظ توانایی باروری در آقایان بعد از رادیوتراپی

رادیوتراپی منجر به ناباروری می‌شود، زیرا سلول‌ های تحت تابش غده پروستات و وزیکول‌ های منی دیگر نمیتوانند اجزای اسپرم لازم را که مسئول تحرک اسپرم هستند تولید کنند. علاوه بر این، اگرچه به‌ندرت، رادیو تراپی میتواند بر بیضه ها تأثیر بگذارد و باعث عملکرد منفی آن ها شود. میزان کاهش باروری در مردان به‌سن، دوز و رژیم مصرف سیتواستاتیک بستگی دارد. هنگامی که شیمی درمانی با رادیوتراپی ترکیب میشود، خطر اختلالات مداوم افزایش مییابد. مردان باید قبل درمان اسپرم خود را در بانک اسپرم سپرده گذاری کنند.

اسپرم ها درشرایط مناسب نگهداری میشوند که تضمین کنند ماده ژنتیکی در داخل آن ها سالم باقی بماند. به‌همین دلیل پس‌از پیروزی در مبارزه با سرطان، بیمار می تواند اسپرم ته نشین شده برای پدر شدن استفاده کند. این روش ساده ترین شکل حفظ ظرفیت تولید مثل در مردان است. شرایطی که بیمار دریک رابطه پایدار باقی می‌ماند و قصد دارد آینده صاحب فرزند شود، اجرای بخش آزمایشگاهی برنامه و فریز کردن جنین‌ها قبل درمان نیز مؤثر است.

 حفظ توانایی باروری در آقایان بعد از رادیوتراپی

حفظ باروری در خانم ها بعد از رادیوتراپی

برای زنان، ساده ترین راه برای حفظ باروری، جمع آوری و انجماد تخمک است. راه حل دیگر فریز کردن بافت تخمدان و کاشت مجدد آن دریک بیمار قبل درمان شده است. این روش به زن این فرصت را می دهد تا توانایی تولید مثل و همچنین عملکرد های هورمونی خود را بازیابی کند. به زنانی که برای درمان سرطان آماده میشوند و قصد تشکیل خانواده در آینده دارند، توصیه میشود:

  • انجماد تخمک را انجام دهند.
  • انجماد بافت تخمدان در پایان درمان، بافت در بدن زن درمان شده کاشته میشود. به لطف این راه حل، بیمار میتواند هم توانایی باروری بدون استفاده از روش های کمک باروری و هم عملکردهای طبیعی هورمونی را بازیابی کند.

 آیا شیردهی در دوران رادیوتراپی امکان پذیر است؟

رادیوتراپی برای بافت های تولید کننده شیر مخرب است و میتواند تولید شیر را گاهی بطور کامل کاهش دهد. با این حال، سینه هایی که تشعشع دریافت نکرده اند، تحت تأثیر قرار نخواهند گرفت و شیردهی از آنها بی خطر است البته شما میتوانید بری اطمینان بیشتر این رابطه با پزشک متخصص خود مشورت نمایید.

مدت زمان و تعداد جلسات رادیوتراپی

طول دوره رادیوتراپی بویژگی های بیماری، دوز و روش پرتودهی مورد استفاده بستگی دارد. دوره گاما درمانی بطور کلی بین 6 تا 8 هفته (30-40 جلسه) طول میکشد. بیشتر موارد بخوبی توسط بیمار تحمل میشود و نیازی به بستری شدن در بیمارستان نیست. برای نشانه های خاص، پرتودرمانی در یک محیط بیمارستان انجام می شود.

برنامه ریزی برای رادیوتراپی به چه صورت است؟

قبل شروع رادیوتراپی ، پزشک و تیمی از فیزیکدانان پزشکی برنامه ریزی درمان، ایجاد روش و محاسبه پارامترها و شدت پرتو را انجام میدهند.

برنامه ریزی رادیوتراپی معمولاً شامل:

  • مدل سازی تشعشع رادیوتراپی است که در مرحله برنامه ریزی، یک شبیه سازی رادیو تراپی از انجام روش انجام میشود، که طی آن تیم درمان شما موقعیتی را انتخاب میکند که برای شما راحت باشد. این موضوع خیلی مهم است زیرا بیمار باید درطول عمل بی حرکت دراز بکشد. برای اطمینان از موقعیت صحیح، قرارگیری راحت و عدم تحرک، از وسایل کمکی مانند کوسن و وسایل نگهدارنده استفاده میشود. مکانی که تابش به‌آن هدایت میشود، بسته به موقعیت شما، با یک علامت گذاری موقت یا یک تتو کوچک مشخص شده است.
  • برنامه ریزی اسکن مدل سازی اولیه CT، MRI یا PETاز ناحیه ای از بدن که تحت درمان قرار میگیرد، انجام میشود.

درنتیجه این برنامه ریزی، پزشکان تصمیم میگیرند که چه نوع پرتو و دوزی برای مورد شما لازم است. هنگام تصمیم گیری، نوع و مرحله بیماری، سلامت عمومی بیمار و اهداف درمان را درنظر میگیرند. محاسبه دوز دقیق و تمرکز پرتوها بدقت برنامه ریزی شده است تا آسیب به سلول های سرطانی به‌حداکثر برسد و آسیب به بافت های سالم به‌حداقل برسد.

 جلسه درمانی رادیوتراپی به چه صورت است؟

از شما خواسته میشود که برای رادیوتراپی روی تخت درمان دراز بکشید یا روی یک صندلی مخصوص بنشینید. با توجه به نقطه هایی که قبلاً روی پوست مشخص شده اند، مناطق تابش دقیقاً تعیین می شوند. بنابراین، هنگام قرار گرفتن در معرض تابش به هیچ وجه نباید حرکت کنید. شما باید آرام دراز بکشید، بدون تنش زیاد، تنفس باید طبیعی و یکنواخت باشد. انجام رادیو تراپی معمولا 30 الی 35 دقیقه طول خواهد کشید.

قبل روشن کردن دستگاه رادیوتراپی، کادر پزشکی به اتاق دیگری می ‌روند و شما را ازطریق تلویزیون یا از پنجره تماشا می‌ کنند.شما درهر مرحله میتوانید ازطریق بلندگو با او ارتباط برقرار کنید. برخی قطعات دستگاه های رادیوتراپی ممکن است حین کار حرکت کنند و صدا ایجاد کنند. نگران نباشید زیرا این سر و صداها کاملا طبیعی هستند.

خود رادیوتراپی بدون درد است. اگر درطول قرار گرفتن در معرض آن احساس ناخوشایندی داشتید، فوراً بدون انجام هیچ اقدام مستقلی به پزشک خود اطلاع دهید تا بتوانند دستگاه را درهر زمانی خاموش کنند. به عنوان یک قاعده، بیشترین اثر درمانی پرتودرمانی پس از اتمام دوره درمان رخ می دهد.برای بدست آوردن یک اثر درمانی خوب، بسیار مهم است که تمام جلسات درمانی تجویز شده را کامل کنید.

قوانینی که باید در طول رادیوتراپی رعایت شود.

در رادیوتراپی باید خوب غذا بخورید. سعی کنید به یک رژیم غذایی متعادل با نسبت پروتئین، چربی و کربوهیدرات 1:1:4) پایبند باشید. همراه با غذا، مصرف 2.5-3 لیتر مایع در روز (آب میوه، آب معدنی، چای با شیر) ضروری است.

حداقل برای دوره درمان از عادات بد (سیگار کشیدن، نوشیدن الکل) خودداری کنید.

از پوشیدن لباس های تنگ در نواحی باز بدن خودداری کنید. اقلام ساخته شده از پارچه های مصنوعی و پشم بسیار نامطلوب هستند. لباس نخی گشاد کهنه ترجیح داده میشود. نواحی درمانی پوست باید تا حد امکان باز نگه داشته شوند.

بیشتر اوقات فضای باز باشید. بخوبی پوست خود مراقبت کنید. پوست تحت تابش گاهی اوقات برنزه یا تیره بنظر می رسد. پایان درمان،برخی موارد، نواحی تحت تابش بدن ممکن است بیش‌از حد مرطوب شوند (بویژه در چین‌ها). این تا حد زیادی به حساسیت فردی شما به تشعشع بستگی دارد. هر تغییری را که متوجه شدید به پزشک یا پرستار خود بگویید. آنها توصیه های مناسب را ارائه خواهند کرد.

بدون مشورت با پزشک از صابون، لوسیون، دئودورانت، پماد، لوازم آرایشی، عطر، پودر تالک یا سایر محصولات مشابه  ناحیه درمعرض بدن استفاده نکنید. ناحیه درمعرض پوست را مالش یا خراش ندهید. اجسام گرم یا سرد را روی آن قرار ندهید. هنگام بیرون رفتن از پوست در برابر نور خورشید محافظت کنید.

سوالات متداول رادیوتراپی

آیا بعد از رادیوتراپی بدن رادیواکتیویته خواهد شد؟

درطول رادیوتراپی، بدن شما رادیواکتیو نمی شود. همچنین باید وضوح درک شود که سرطان مسری نیست. بنابراین از برقراری ارتباط با سایر افراد، دوستان و اقوام درطول درمان و بعد آن نترسید.

آیا در طول رادیوتراپی میتوان رابطه جنسی برقرار کرد؟

بیشتر موارد، رادیو تراپی تأثیر مشخصی بر فعالیت جنسی ندارد. کاهش علاقه به روابط صمیمانه عمدتاً بدلیل ضعف عمومی جسمانی است که درطول این درمان و استرس ایجاد میشود. بنابراین، از روابط صمیمی که بخش مهمی از یک زندگی رضایت بخش است، اجتناب نکنید.

کار کردن در طول رادیوتراپی امکان پذیر است؟

رادیوتراپی سرپایی برخی بیماران درطول دوره درمان به‌هیچ وجه دست ازکار نمی کشند. اگر درطول درمان کار نکردید، می توانید به محض اینکه احساس کردید شرایط شما به‌شما اجازه میدهد به فعالیت های حرفه ای خود بازگردید.

آیا رادیوتراپی روی پوست تاثیری دارد؟

آیا رادیوتراپی روی پوست تاثیری دارد؟

واکنش پوست به تابش با قرمزی آن در ناحیه تابش آشکار میشود. بسیاری جهات، توسعه این پدیده با حساسیت فردی شما به تشعشع تعیین می شود. معمولاً قرمزی هفته 2-3 درمان ظاهر می شود. پس‌از اتمام رادیوتراپی ، پوست این نقاط کمی تیره می شود و بنظر میرسد که برنزه شده اند.

برای جلوگیری واکنش شدید پوستی، میتوانید روغن های گیاهی و حیوانی (کرم کودکان، امولسیون آلوئه ورا) استفاده کنید که باید پس‌از یک جلسه رادیو تراپی روی پوست مالیده شود. قبل جلسه، لازم است کرم باقیمانده را با آب گرم بشویید. با این حال، پوست را نه از روزهای اول تابش، بلکه بعداً که پوست شروع به قرمز شدن می کند، با پمادها و کرم های مناسب چرب کردن می توانید آن ها را ازبین ببرید. گاهی اوقات، با واکنش تشعشع مشخص پوست، یک وقفه کوتاه در درمان ایجاد می شود.

روش های جدید رادیوتراپی از راه دور

تکنیک‌های پیشرفته، مانند رادیو تراپی سه بعدی منسجم، پرتودرمانی یا رادیوتراپی تعدیل‌ شده با شدت و پرتودرمانی هدایت‌ شده با تصویر، امکان تشکیل هدف بسیار دقیق را فراهم میکند که دوز تجویز شده پرتو برای آن اعمال میشود. این روش‌های رادیوتراپی به‌شما این امکان را می‌دهند که دوز کمتری از اشعه را به بافت‌ های سالم و دوز بالاتری را به تومور برسانید. بیمارانی که رادیو تراپی دریافت میکنند، هنگام قرار گرفتن درمعرض اشعه رادیوتراپی ، احساسات فیزیکی را تجربه نمیکنند.

بسیار شبیه روش اشعه ایکس است. با این حال، عوارض جانبی هنوز رخ می دهد. در بافت هایی با سلول هایی که بسرعت تقسیم میشوند، مانند مخاط و پوست، واکنش های اولیه بصورت “آفتاب سوختگی” ظاهر میشوند. بافت ‌هایی با سلول‌ هایی که به آرامی تقسیم می شوند، مانند کلیه‌ ها یا سیستم عروقی که مغز و نخاع را تامین می کنند، تحمل تشعشع کمتر است. فن آوری مدرن این امکان را فراهم میکند که تا حد زیادی از تابش اندام های حیاتی واقع در نزدیکی تومور جلوگیری شود. ابزار مهم دیگر تحقیقات رادیوبیولوژیکی است که به انتخاب بهترین رژیم های درمانی کمک می کند.